۴۲ نشانه غلبه خلط بلغم و درمان آن

 می‌دانید غلبه بلغم چیست که همه  از آن حرف می‌زنند و منع اش می‌کنند؟  

بلغم همان سيستم ايمنی بدن و از جنس آب و سرد و تر است. غلبه بلغم مشکلی مزاجی است که متاسفانه در بیشتر افراد جامعه وجود دارد.
بلغم  که دو گونه است:
همان سیستم ایمنی بدن و از جنس آب و سرد و تر است. 

۱- بلغم طبیعی:

استعداد آن را دارد که تبدیل به خون شود زیرا این ماده خون خام و ناپخته است، مزه آن شیرین  و کمی سرد است.

۲- بلغم غیر طبیعی:

بلغمی که نسبت به بلغم طبیعی رقیق تر (خلمی) و یا خام تر (نا پخته) یا خیلی رقیق (مائی) و بسیار غلیظ (گچی) و یا گرم و خشک (شور) یا خشک (صفرائی) یا ترش یا تلخ و گس یا غلیظ وو تند (زجاجی) است.

علائم غلبه خلط بلغم :
۱- سفیدی رنگ

۲- پوست سرد، شل و ول، سفید و آبکی

۳- ضعف گوارش

۴- کم تشنه شدن

۵- سردی دست و پا

۶- دیر هضم شدن غذا

۷- آروغ ترش

۸- خواب آلودگی و پر خوابی

۹- آب دهان روی بالش ریختن

۱۰- رقیق بودن آب بینی

۱۱- کم حواسی

۱۲- دفع زیاد و با سوزش ادرار

۱۳- ریزش موی سر

۱۴- افسردگی

۱۵-خستگی و کوفتگی

۱۶- بی نشاطی و پژمردگی

۱۷- قولنج

۱۸- فراموش

۱۹- زردی سفیده چشم

۲۰- ناراحتی و درد معده

۲۱- تندخوئی

۲۲- زیر چشم پف کرده

۲۳- ترش شدن مزه دهان

۲۴- تنگی نفس موقع خوردن غذا

۲۵- تپش قلب هنگام بیدار شدن از خواب

۲۶- چاقی پفکی

۲۷- کندی نبض

۲۸- رشد آهسته ی مو

۲۹- بد بویی دهان و مدفوع

۳۰- قار و قور شکم و نفخ و یبوست

۳۱- سفید شدن موها

۳۲- دردهای مفصلی

۳۳- بی میلی جنسی، زود انزالی یا ضعف جنسی

۳۴- سر دردهای سینوزیتی

۳۵- تخمدان متورم، کسیت تخمدان، ناباروری، زیادی پریود، سقط جنین، ترشحات رقیق رحمی

۳۶- کم کاری کلیه، سنگ کلیه، افتادگی اندام تناسلی

۳۷- شب ادراری، دفع ادرار زیاد همراه با فشار و ضعف مثانه

۳۸- نازک شدن صدا

۳۹- کابوس و بد بینی

۴۰- لکنت زبان

۴۱- ورم و درد پا و زانو

۴۲- سرفه زیاد

علت افزایش خلط بلغم :
۱- شروع فصل زمستان

۲- سن کودکی و پیری

۳- چاقی و اضافه وزن

۴- خوردن غذاهای تر و سرد (ماهی، ماست و…)

نکته: بلغمی ها سعی کنند از هشت ساعت بیشتر نخوابند، البته کمتر شدن این میزان هم، مطلوب است. سعی کنند قبل از طلوع آفتاب از خواب برخیزند تا از تولید بلغم اضافه خودداری شود. خوابیدن در طی روزز و همچنین یک ساعت قبل از غروب بسیار مضر است و موجب افزایش بلغم می گردد و سنگینی سر و التهاب سینوس ها و کند شدن رفتارهای مغزی را موجب می شود.

روش های تنظیم خلط بلغم :
۱- خوردن حلوای جوارش

۲- زیاد حمام رفتن (حمام گرم)

۳-جماع بسیار

۴- نشستن در آفتاب

۵- نخوردن غذاهای سرد در صبح

۶- ادویه تند خوردن

۷- خوردن غذاهای شور

غذاهای مفید برای تنظیم خلط بلغم :
۱- تمام غذاهای گرمی بخش از قبیل گوشت شتر، گوسفند، کبوتر، سار، گنجشک، بوقلمون کباب شده

۲- میوه جات شامل همه میوه‌های رسیده و شیرین (گرم)

۳- ادویه جات شامل هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، جوز هندی، فلفل سیاه و فلفل سفید و دانه فلفل، دانه خردل، سیر، موسیر.

۴- ریشه‌ها شامل چغندر، شلغم، هویج، کلم قمری، ترب سیاه و سفید

۵- سبزیجات گرم شامل انواع کلم، ساقه کرفس، نعناع، ریحان، جعفری، مرزه، ترخون، تره و شوید.

۶- حبوبات شامل نخود، گندم، لوبیا چیتی، لوبیا کشاورزی و یا کپسولی، دال عدس و لپه. درصورت استفاده از سایر حبوبات و غلات، بهتر است از ادویه جات گرم مانند زیره سیاه، زیره‌ سبز، زنجبیل، دارچین، هل، زعفران و کمی زردچوبه استفاده شود.

۷- بذرهای ملین شامل تخم ریحان، تخم شربتی، قدومه شیرازی، خاکشیر و بارهنگ نیز می‌توان استفاده کرد.

۸- خشکبار شامل بادام، گردو، فندق، پسته، کنجد، ارده مفید است و از عسل و شیره خرما می توان مصرف کرد.

غذاهای مضر:
۱- تمام مواد لبنی از جمله شیر، ماست، دوغ، کره، سرشیر، خامه، پنیر و کشک

۲- ترشیجات، سرکه و شور

۳- برنج سفید، عدس، ماش، جو

۴- سوپ جو و آش جو

۵- میوه جات ترش و کال، نارنگی، کیوی، گرمک، خیار پوست کنده

۶- سیب زمینی، قارچ

۷- گوشت گاو و گوساله و انواع گوشت سفید

۸- سس، رب، گوجه فرنگی

۹- پرخوری

 همانطور که می‌دانید در بدن همه ما ۴ خلط (دم، صفرا، بلغم و سودا) وجود دارد. هر یک از این اخلاط که میزان‌شان از حد طبیعی بیشتر شود می‌گوییم آن خلط غلبه کرده‌است. غلبه اخلاط مشکلات بسیاری برای بدن ایجاد می‌کند که این مشکلات می‌توانند خودشان را در اندام‌های مختلف به طرق مختلف نشان دهند. حال می‌خواهیم بدانیم غلبه بلغم چیست و در هر یک از اندام ما چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟
غلبه بلغم چیست؟
مزاج بلغم، سرد و مرطوب بوده و نمایانگر آب است. وقتی بلغم بیشتر شود در واقع رطوبت و سردی بیشتر می‌شود و اولین چیزی که پدید می‌آید حجم است. مثل آب که وقتی یخ می‌زند افزایش حجم پیدا می‌کند. برای همین افرادی که غلبه بلغم دارند چاق هستند. این خلط تمایل به ته نشین شدن دارد و یک درجه از خلط دم سنگین‌تر است به همین خاطر بیشتر در اندام‌های تحتانی بدن خودش را نشان می‌دهد و افرادی که غلبه بلغم دارند، اندامی گلابی شکل پیدا می‌کنند یا شکم می‌آورند.‌

می‌شود یک انسان خودش ذاتا بلغمی بوده و تعدیل مزاج نکرده باشد، می‌شود هم ذاتا بلغمی نباشد، ولی به خاطر سبک زندگی نادرستش غلبه بلغم داشته باشد. به هر حال در هر دو حالت می‌گوییم فرد دچار غلبه بلغم شده و در هر دو حالت ابتدا باید این بلغم اضافه و تجمع یافته در بدن را خارج کرد. پس از خارج کردن این بلغم اضافه اگر شخص ذاتا بلغمی باشد باید شیوه درست رفتار کردن با بدنش را یاد بگیرد و اگر طبع دیگری داشته و غلبه بلغم پیدا کرده باید بفهمد آن زمان که غلبه بلغم پیدا کرده چه رویکرد نامناسبی در قبال بدنش در پیش گرفته که دیگر آن رویکرد را در پیش نگیرد.

چاره غلبه بلغم چیست؟

اگر آب را گرم کنیم چه اتفاقی می‌افتد؟ بخار می‌شود و رو به بالا حرکت می‌کند. بخار هم یعنی هوا که نشانه خلط دم یا خون است. به بلغم هم اگر حرارت داده شود تبدیل به خون می‌شود. وقتی یک شخص سفید چهره ورزش می‌کند چهره‌اش گلگون می‌شود یا اگر همین شخص را ماساژ بدهیم رنگ همان ناحیه قرمز می‌شود. به بلغم هم اگر حرارت داده شود تبدیل به خون می‌شود. وقتی یک بلغمی مزاج را بادکش کنیم بعد از ۷ جلسه ترکیبات خونش عوض و خونش زیاد می‌شود. اگر در ناحیه‌ای که بلغم تجمع پیدا کرده روغن‌های گرم بمالیم هم همین اتفاق می‌افتد و این بلغم به اصطلاح پخته و تبدیل به خون می‌شود. 
غلبه بلغم در اندام :
چرخش چشم از بلغم است و اگر بلغم داخل چشم بلور شود کم‌بینایی به وجود می‌آید. اگر بلغم در بینی زیاد شود اختلال در بویایی پدید می‌آید. بلغم لزج هر وقت بر پوست بیفتد بیماری برص به وجود می‌آید. همانطور که غم مو و پوست را سفید می‌کند و موجب برص می‌شود.

غلبه بلغم باعث ایجاد عرق سرد می‌شود. پوست نرم، تعریق سرد زیاد، کف دست و پا مرطوب، خواب زیاد، پف اندام و صورت، خستگی زودرس، اذیت شدن در سرما و پنهان بودن رگ‌ها از دیگر نشانه‌های غلبه بلغم است.
غلبه بلغم باعث درد عضلات می‌شود و در گوش هم موجب خستگی زودرس می‌شود و گوش گاهی دچار درد‌های مقطعی می‌شود. گاهی کمردرد، گاهی پادرد، گاهی زانودرد. چون حضور بلغم مقطعی است و بلغم خلطی در جریان است.

آب بیشترین جا را در بدن اشغال می‌کند و بیشتر بدن ما از آب است، در خاک نفوذ می‌کند و حرکتی رو به پایین دارد. برای همین یک شخص بلغمی‌مزاج یا شخصی با غلبه بلغم مدام در خاطرات گذشته سیر می‌کند و از آنجایی که آب به جا‌های ریز هم نفوذ می‌کند این شخص ریزبین هم هست.
اگر بلغم در مفاصل بیش از حد متعارف شد ورم و در نتیجه آرتروز ایجاد می‌شود. مثلا آرتروز گردن که با ورم همراه است و در سن ۳۵ سالگی معمولا بروز می‌کند.
اگر سردی در ستون فقرات بروز کند رماتیسم به وجود می‌آید. رماتیسم در اثر رطوبت زیاد و سردی به وجود می‌آید و اگر مفاصل خشک شوند ساییدگی به وجود می‌آید.

اگر بلغم در مغز غلبه کند می‌بینیم که شخص مرتب به یک جایی خیره می‌شود و حرکتی نمی‌کند. او نه مسئولیت‌پذیر است و نه واکنش نشان می‌دهد. حتی شاید نتواند کلمات را هم به خوبی ادا کند. اگر این غلبه بلغم بیشتر شد حتی می‌بینیم که در این حالت دهانش هم اندکی باز می‌ماند.
اوضاعی که برای مغز گفتیم برای قلب هم به همان شکل است. غلبه بلغم در مغز باز باز ماندن دهان و چشم می‌شود. در قلب هم باعث شلی دریچه قلب می‌شود یعنی وقتی دریچه قلب باز می‌شود، قلب در اثر سردی زیاد نمی‌تواند دریچه‌اش را به خوبی ببندد.

اگر در سیستم گوارش غلبه بلغم داشته باشیم اشتها زیاد شده و شکم بزرگ می‌شود. در چنین مواردی درمان باید بسیار آرام پیش برود.
اگر سردی در معده زیاد شود اول خودش را به شکل آروغ زدن نشان می‌دهد، بعد دیر هضم کردن غذا، بعد نفخ و نهایتا استفراغ. چون بلغم در معده بیش از اندازه‌اش شده و غذا اصلا هضم نمی‌شود، بنابراین این غذا در معده تولید گاز می‌کند و علامتش هم بوی بد دهان است. اگر کودکی معده‌اش سرد شده باشد با شیره انگور می‌توان معده‌اش را گرم کرد. اصلا این سردی در معده حتی در تکلم بچه هم اختلال ایجاد می‌کند.

اگر بلغم در روده غلبه کند موجب دفع بی‌اختیار می‌شود. حالتی که بیشتر در پیری پیش می‌آید. در این حالت شخص اول گاز دفع می‌کند اگر بدتر شود دچار یبوست سردی می‌شود که چاره‌اش فقط سالاد با آلوئه‌ورا است. بدتر از این اسهال سرد است. اسهالی که آن هم همراه با گاز است. معمولا این اسهال‌ها عفونی می‌شوند. بالاتر از همه این‌ها اسهال وبایی است که در آن بدن می‌خواهد فضولات را به سرعت بیرون بدهد. اگر این سردی در مثانه باشد بی‌اختیاری ادرار پدید می‌آید و شخص زیاد به دستشویی می‌رود یا در گریه‌ها و خنده‌های شدید ممکن است ادرار کند.

سردی در اندام جنسی موجب احتلام زیاد می‌شود و شخص تراوش‌های جنسی بی‌اختیار دارد. اگر سردی از این هم بیشتر شود شخص دچار زودارضایی می‌شود. بالاتر از همه سوزش جنسی مستمر و لاغری عضلانی (افت عضلات)  است. در زنان هم افتادگی سینه نشانه غلبه بلغم است. همینطور که غلبه بلغم پیش برود رحم‌ شان هم سرد می‌شود و در نهایت می‌تواند منجر به ناباروری شود.
بیماری‌های ناشی از غلبه بلغم چیست؟

این بیماری‌ها همانطور که به آن‌ها اشاره شد عبارتند از:
۱- آرتروز
۲- رماتیسم
۳- فشار خون سرد
۴- سردرد
۵- درد مفاصل
۶- آنفولانزا

 

Image: 

آدرس :تهران جنوب به شمال اتوبان نواب قبل از پل کمیل ساختمان کالای پزشکی ایران (اقاقیا)واحد ۱۲۲

شرکت پیشگامان طب اقاقیا

 

تلفن همراه:  , ۰۹۱۲۵۴۶۷۱۴۲

ایمیل: ptaghaghia@gmail.com

وب سایت: www.ptaghaghia.ir