راهکارهای تقویت + داروهای گیاهی مفید برای سیستم ایمنی بدن

  

سیستم ایمنی بدن شما فعالیت‌های چشمگیری در دفاع در برابر ریزجاندارهای بیماری‌زا انجام می‌دهد. اما وقتی میکروبی موفق می‌شود به بدن نفوذ کند و شما بیمار ‌می‌شوید یعنی سیستم ایمنی بدن در انجام کار خود شکست خورده است. آیا امکان دخالت در این فرایند و تقویت سیستم ایمنی وجود دارد؟ ارتقاء کیفیت رژیم غذایی چطور؟ یا مصرف ویتامین‌ها و داروهای گیاهی؟ آیا تغییر سبک زندگی می‌تواند در تقویت واکنش سیستم ایمنی نقشی ایفا نماید؟

چه باید کرد؟

تقویت سیستم ایمنی موضوعی وسوسه‌برانگیز است اما به چند دلیل توانایی انجام چنین کاری به نظر دشوار می‌آید. سیستم ایمنی به معنای واقعی کلمه یک سیستم است و نه یک موجودیت. این سیستم برای داشتن عملکردی بهتر نیاز به تعادل و هارمونی دارد. هنوز موضوعات زیادی درباره‌ی پیچیدگی‌ها و روابط میان اجزا در سیستم ایمنی وجود دارد که پژوهشگران از آن بی‌اطلاع هستند. در حال حاضر، هیچگونه رابطه‌ی مستقیم اثبات‌شده‌ای از نظر علمی میان سبک زندگی و ارتقاء عملکرد سیستم ایمنی وجود ندارد.

اما این بدان معنا نیست که تاثیر سبک زندگی بر روی سیستم ایمنی اصلا قابل‌توجه نبوده و نباید مورد مطالعه قرار گیرد.

اتخاذ استراتژی‌های زندگی سالم :

اولین قدم، انتخاب سبک زندگی سالم است. دنبال کردن یک دستورالعمل سالم بهترین گامی است که در مسیر سالم‌سازی و تقویت سیستم ایمنی خود برمی‌دارید. هر قسمت از بدن شما از جمله سیستم ایمنی زمانی عملکرد بهتری خواهد داشت که از حملات محیطی محفوظ باشد و با اتخاذ چنین استراتژی‌های تحکیم یابد:

۱-  ترک سیگار 

۲- رژیم غذایی غنی از انواع میوه‌ها، سبزیجات و غلات و مصرف چربی‌های اشباع به مقدار کم

۳- ورزش منظم

۴- حفظ یک وزن متناسب

۵-  کنترل فشار خون 

۶- عدم افراط در مصرف نوشیدنی‌های الکلی

۷-  خواب کافی

۸- انجام کارهایی مثل شستن منظم دست یا خوب پختن گوشت برای جلوگیری از سرایت بیماری

۹- انجام تست‌های پزشکی به طور منظم با توجه به گروه سنی و دسته‌بندی ریسک سلامتی

زودباور نباشید:

بسیاری از محصولات ادعا می‌کنند که مصرف آنها موجب بالا رفتن ایمنی بدن می‌شود. اما مفهوم ارتقاء ایمنی در واقع از نظر علمی بی‌معنی است. در حقیقت افزایش تعداد سلول‌های ایمنی بدن یا سایر سلول‌ها لزوما خوب نیست. مثلا، ورزشکارانی که دوپینگ خون انجام می‌دهند (پمپاژ خون به اندام‌های بدن به منظور بالا بردن تعداد سلول‌های خون و افزایش سطح عملکرد)، در معرض سکته‌ی مغزی قرار می‌گیرند.

تلاش برای بالا بردن تعداد سلول‌های سیستم ایمنی کاری پیچیده است زیرا انواع مختلفی از سلول‌ها در سیستم ایمنی وجود دارند که به میکروب‌های مختلف به شیوه‌های متفاوت عکس‌العمل نشان می‌دهند. کدام سلول باید افزایش پیدا کند و به چه تعداد؟ تا به امروز، دانشمندان پاسخی برای این سوال ندارند. چیزی که اثبات شده این است که بدن دائما در حال ساخت سلول‌های ایمنی است و قطعا بیشتر از میزان استفاده‌ی خود، لنفوسیت تولید می‌کند. سلول‌های اضافی خودشان را از طریق فرایند طبیعی مرگ به نام آپوپتوز از بین می‌برند که بعضی این کار را پیش از اینکه فعالیتی داشته باشند انجام می‌دهند و بعضی پس از پیروزی در نبرد. هنوز هیچکس نمی‌داند چه تعداد و چه نوعی از سلول‌های سیستم ایمنی برای داشتن عملکردی بهینه لازم است.

رژیم غذایی :

ارتش سیستم ایمنی هم مثل هر نیروی مبارز دیگر در معده رژه می‌رود. جنگجویانِ یک سیستم ایمنی سالم نیاز به تغذیه‌ی خوب و منظم دارند. مدت‌ها است که دانشمندان دریافته‌اند افرادی که در فقر زندگی می‌کنند و دچار سوءتغذیه هستند، نسبت به بیماری‌های مسری آسیب‌پذیر‌ترند. دقیقا مشخص نیست که آیا نرخ بالای بیماری به علت تاثیرات سوءتغذیه است یا نه. هنوز هم مطالعات کمی بر روی تاثیر تغذیه بر سیستم ایمنی بدن انجام شده است و از آن کمتر مطالعه بر روی ارتباط تاثیر مستقیم تغذیه بر پیشرفت (یا درمان) بیماری‌ها.

شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه کمبود ریزمغذی‌ها، مثلا کمبود زینک، سلنیوم، آ هن ، مس، فولیک اسید و ویتامین‌های A ،B6 ،C و E، سبب تغییر عکس‌العمل سیستم ایمنی در حیوانات می‌شود. با این حال، هنوز اثر این تغییرات سیستم ایمنی بر سلامت حیوانات کاملا روشن نیست و تاثیر کمبودهای مشابه بر واکنش سیستم ایمنی انسان همچنان نیاز به بررسی بیشتری دارد. اما تحقیقات تا این مرحله برای حداقل بعضی از ریزمغذی‌ها امیدوارکننده بوده‌اند.

پس چه باید کرد؟ اگر شک دارید که رژیم غذایی‌تان ریزمغذی‌های مورد نیاز بدن‌تان را تامین نمی‌کند و علت، شاید نخوردن سبزیجات یا ترجیح نان سفید به غلات است، مصرف روزانه یک مولتی‌ویتامین یا مکمل معدنی جدای از اینکه احتمالا تاثیر مثبتی بر سیستم ایمنی می‌گذارد، می‌تواند برای سلامت شما از همه نظر سودمند باشد. اما مصرف دوزهای بالا لزوما چنین اثری ندارد. پژوهشگران در حال تحقیق بر روی پتانسیل مواد مغذی مختلف برای ارتقاء ایمنی بدن هستند.

گیاهان و مکمل‌ها :

وقتی به فروشگاه‌ها گام می‌گذارید با بطری قرص‌ها و گیاهان دارویی مواجه می‌شوید که ادعا می‌کنند به ایمنی بدن کمک می‌کنند یا سلامت سیستم ایمنی را بالا می‌برند. اگرچه اثبات شده که بعضی از این گیاهان دارویی بعضی از اجزای کارکردی ایمنی را تغییر می‌دهند، اما هیچ مدرکی وجود ندارد مبنی بر اینکه که این داروها ایمنی را به سطحی می‌رسانند که شما در برابر عفونت و بیماری محفوظ خواهید ماند. اثبات اینکه یک گیاه یا هر ماده‌ی دیگری می‌تواند ایمنی را بهبود ببخشد هنوز هم مسئله‌ای غامض و پیچیده است. برای مثال دانشمندان نمی‌دانند آیا گیاهی که به نظر میزان آنتی‌بادی در خون را بالا می‌برد واقعا می‌تواند برای ایمنی کلی بدن مفید باشد یا نه.

تاثیراسترس :

پزشکی مدرن که زمانی با بدبینی به ارتباط میان احساسات و سلامت فیزیکی نگاه می‌کرد، اکنون ارتباط نزدیک میان روان و بدن را تایید می‌کند. بسیاری از امراض از جمله‌ ناراحتی معده و حتی بیماری‌های قلبی متاثر از استرس‌های روانی هستند. اگرچه ارتباط میان استرس و عملکرد ایمنی هنوز توسط دانشمندان مختلف مورد مطالعه قرار دارد اما هنوز مورد توجه پژوهشگران ایمنی‌شناسی قرار نگرفته است.

مطالعه‌ی رابطه‌ی میان استرس و سیستم ایمنی موضوعی چالش‌برانگیز است. به عنوان مثال در همان اولین قدم، تعریف استرس خود با دشواری رو‌به‌رو است. وضعیتی که برای یکی ممکن است استرس‌زا باشد برای دیگری شاید اینطور نباشد. وقتی افراد در موقعیتی قرار می‌گیرند که از منظر آنها استرس‌زا است، سنجش مقدار استرس برای خود آنها دشوار است و حتی برای دانشمندان هم دانستن صحت میزان دریافت ذهنی یک فرد از استرس سخت است. دانشمندان تنها می‌توانند چیزهایی را اندازه‌گیری کنند که منعکس‌کننده‌ی استرس هستند، چیزهایی مثل تعداد ضربان قلب در هر دقیقه، اما چنین اندازه‌گیری‌هایی نیز شاید عوامل دیگری را انعکاس می‌دهند.

بیشتر دانشمندانی که رابطه‌ی استرس و عملکرد ایمنی را مورد پژوهش قرار داده‌اند به مطالعه‌ی عوامل استرس‌زای ناگهانی و کوتاه‌مدت نمی‌پردازند، در عوض تمرکز آنها بر روی عوامل استرس‌زای دائم و مکرر به نام استرس‌های مزمن است، مانند استرس‌های ایجاد شده به واسطه‌ی روابط خانوادگی، دوستان، همکاران یا چالش‌های مداوم در محیط کار. بعضی از دانشمندان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا استرس مستمر بر سیستم ایمنی بدن تاثیر مخرب می‌گذارد.

انجام آزمایش‌هایی که دانشمندان از آن با عنوان «آزمایش‌های کنترل‌شده» در انسان یاد می‌کنند، دشوار است. در این آزمایش‌ها، دانشمندان یک و تنها یک عامل را تغییر می‌دهند، مثلا مقدار یک ماده‌ی شیمیایی، و سپس تاثیر آن تغییر را بر چند پدیده‌ی قابل سنجش اندازه‌گیری می‌کنند، مثلا اندازه‌گیری مقدار آنتی‌بادی‌های تولید شده توسط یک نوع سلول سیستم ایمنی در زمان قرار گرفتن در معرض ماده‌ی شیمیایی. در حیوانات و به خصوص در انسان‌ها، چنین کنترلی امکان‌پذیر نیست به این دلیل که در بدن انسان یا حیوان در زمان اندازه‌گیری خیلی اتفاقات دیگری نیز می‌افتد.

با وجود چنین دشواری‌های اجتناب‌ناپذیری در سنجش رابطه‌ی استرس با ایمنی، دانشمندانی که بارها چنین آزمایش‌هایی را بر روی حیوانات مختلف یا انسان‌ها انجام داده‌اند و بیشتر مواقع نتایج مشابهی کسب کرده‌اند، امیدوار هستند که بتوانند به نتیجه‌ای معقول و منطقی دست پیدا کنند.

آیا ورزش برای ایمنی بدن مفید است؟

ورزش منظم یکی از ارکان زندگی سالم محسوب می‌شود. ورزش سلامت قلبی‌عروقی را بهبود می‌بخشد، فشار خون را پایین می‌آورد، به کنترل وزن کمک می‌کند و از بدن در برابر انواع بیماری‌ها محافظت می‌نماید. اما آیا ورزش به حفظ سلامتی سیستم ایمنی هم کمک می‌کند؟ همانند رژیم غذایی سالم، ورزش هم می‌تواند سهمی در سلامت کلی بدن و در نتیجه سلامت سیستم ایمنی داشته باشد. ورزش همچنین در بهبود گردش خون تاثیر مستقیم دارد و این امکان را برای مواد و سلول‌های سیستم ایمنی فراهم می‌آورد تا آزادانه در همه جای بدن حرکت کنند و کار خود را به نحو احسن انجام دهند.

بعضی از دانشمندان در تلاش هستند تا در مسیر کشف تاثیر مستقیم ورزش بر مقابله با عفونت گام بعدی را بردارند. برای مثال، مسئله‌ای که فکر بعضی از پژوهشگران را مشغول کرده این است که آیا ورزش شدید می‌تواند در اغلب موارد سبب بیماری ورزشکار شود یا در عملکرد ایمنی اختلال ایجاد کند. برای انجام چنین پژوهشی، دانشمندان علوم ورزشی از ورزشکاران می‌خواهند تا به فعالیت بدنی خود شدت ببخشند؛ دانشمندان پیش و پس از این فعالیت ورزشی نمونه‌ی خون و ادرار آن‌ها را می‌گیرند تا تغییرات در اجزای سیستم ایمنی را شناسایی نمایند. با وجود مشاهده یک سری تغییرات، اما ایمنی‌شناسان هنوز نمی‌دانند که عکس‌العمل ایمنی بدن به چه صورت می‌باشد.

اما این آزمایش‌ها بر روی ورزشکاران حرفه‌ای انجام گرفته است که تحت فعالیت بدنی شدید قرار گرفته‌اند. اما در خصوص فعالیت ورزشی متعادل برای افراد معمولی چطور؟ آیا این فعالیت به حفظ سلامت سیستم ایمنی کمک می‌کند؟ تا به امروز، اگرچه ارتباط مثبت مستقیمی مورد تایید دانشمندان قرار نگرفته است، اما منطقی است که تمرین ورزشی متعادل و منظم را یک تیر به هدف در جهت زندگی سالم در نظر گرفت. ورزش یک ابزار بسیار مهم برای حفظ سلامت سیستم ایمنی در کنار سایر اعضای بدن محسوب می‌شود.

 بدن ما برای تقویت سیستم ایمنی چه میزان ویتامین D نیاز دارد؟

تامین کافی ویتامین D برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم است اما استفاده بیش از حد آن نیز ممکن است مسمومیت‌هایی را به همراه داشته باشد.

ویتامین D مورد نیاز بدن از چه منابعی تامین می‌شود؟

با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین "D" در جامعه، قبل از ارائه مگادوز یا دوز پیشگیری (ماهی یک عدد مکمل ۵۰۰۰۰ واحدی)، اجرای دستورالعمل‌های موجود  مکمل یاری ویتامین  D  ضروری است  و اندازه‌گیری سطح سرمی ویتامین "D" فقط :

۱- در مواردی که پزشک تشخیص داده است باید انجام شود.

۲- ویتامین D به عنوان ویتامین محلول در چربی دارای نقش‌های متعددی در بدن می‌باشد از جمله شرکت در متابولیسم کلسیم و فسفر در سلامت استخوان و تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماری‌ها از جمله بیماری‌های تنفسی.

۳- کمبود ویتامین D در بروز بیماری‌های غیرواگیر از جمله سرطان، بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت و بیماری‌های خودایمنی دیده شده است.

۴- از جمله راهکارهای پیشگیری و کنترل کمبود ریز مغذی‌ها در سیستم بهداشتی درمانی کشور: مکمل یاری، غنی‌سازی مواد غذایی و آموزش و اصلاح الگوی غذایی جامعه است.

۵- ویتامین D را می‌توان از سه منبع دریافت کرد؛ تولید در داخل بدن از طریق قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید، مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های حاوی ویتامین D و مصرف مکمل.

نوشیدنی های موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن :

ما در این متن به شما نوشیدنی‌هایی که بسیار برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید هستند را معرفی می‌کنیم : 

۱. معجون تقویت سیستم ایمنی بدن: سیر و عسل 

سیر و عسل هر کدام به تنهایی بسیار مقوی و موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن هستند و ترکیب آن‌ها برای سرماخوردگی و حتی بهبود عفونت‌ها بسیار خوب و کاربردی است. ماده تشکیل دهنده این ترکیب، آلیسین است که یک ترکیب بسیار فعال است که برای بیماری‌های فشار خون، کلسترول و بیماری های قلبی بسیار مفید است. 

۲. نوشیدنی ویتامین c برای تقویت سیستم ایمنی بدن

مواد لازم:

۱- انار، یک عدد

۲- پرتقال، یک عدد

۳- لیموترش، نصف عدد

۴- آناناس، ۱۲۰ گرم

۵- انگور،۲۵۰ گرم۶- یخ، نصف لیوان

۳. دمنوش زنجبیل و لیموترش:

مواد لازم:

۱- آب داغ ۲۵۰ میلی لیتر (یک لیوان)

۲- عسل ۲۵ گرم (یک قاشق غذاخوری)

۳- آب لیموترش، یک قاشق چایخوری

۴- زنجبیل آسیاب شده، نصف قاشق چای‌خوری

۵- دارچین، یک و نیم قاشق چای‌خوری

معجون تقویت سیستم ایمنی بدن: عسل، زنجبیل، لیموترش، دارچین 

زنجبیل و دارچین رو با هم مخلوط کنید و بعد لیموترش را به آن اضافه کنید و بعد از ۵ دقیقه میل کنید. این دمنوش برای افرادی که فشار خون بالا دارند پیشنهاد نمی‌شود و حتما مشورت با پزشک لازم است.

۴. نوشیدنی هویج و کدو تنبل :

هویج و کدو تنبل هر دو دارای آنتی اکسیدان و مواد معدنی بسیاری هستند و بخاطر همین برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید هستند.

مواد لازم:

۱- یک عدد هویج

۲- مقداری کدو تنبل

۳- هویج و کدو تنبل رو خورد کرده و در مخلوط کن میریزیم سپس به آن آب اضاف می‌کنیم. نوشیدن این معجون روزی یک بار قابل استفاده است.

قرص های موثر برای تقویت سیستم ایمنی بدن :

ایمیونس (Immunace)

این قرص بخاطر داشتن ویتامین بسیار در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است و کمک زیادی به آن می‌کند. ویتامین های: A - B COMPLEX - C - D - E – Kدر این دارو وجود دارد که کمک کننده تقویت سیستم ایمنی بدن است. و مواد شاخص:  فولیک اسید - بتا کاروتن - بیوفلاونوئید - ال‌کارنیتین - کاروتنوئید.

ویژگی‌های این قرص:

۱- بهبود و حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن

۲- کمک به عملکرد صحیح و تقویت سیستم ایمنی بدن

۳- افزایش مقاومت بدن در برابر عفونت‌ها

۴- آنتی اکسیدانی قوی جهت تقویت سیستم ایمنی بدن برای بزرگسالان

۵- حاوی ویتامین‌های D3،c ،E، سلنیوم، زینک و ترکیبات گیاهی موثر

۶- محافظت از بدن در برابر اکسیداتیو استرس ها (آلودگی های محیط)

۷- فاقد گلوتن،لاکتوز، نمک، نگهدارنده و رنگ‌های مصنوعی

۸- کمک به حفظ سلامت بدن محافظت از بدن در برابر راديكال‎هاي آزاد

مزایای باورنکردنی قرص ایمیونس در تقويت‎ سيستم ايمني بدنقرص‌های ویتامین c و Bcomplex و zinc و Folicacid نیز بسیار در تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند

اثر طب سنتی در تقویت سیستم ایمنی بدن :

در طب سنتی درباره دمنوش های مختلفی که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارند گفته شده مانند دمنوش‌ها و میوه‌هایی که کاربرد بسیاری دارند.
میوه‌هایی مانند: سیب،پرتقال، هندوانه، کیوی، گریپ فروت و.... که دارای ویتامین سی زیادی هستند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند.
دمنوش هایی مانند: آویشن شیرازی،مرزنجوش، پونه کوهی، نعناع، جینسینگ و... . 
اما باید دقت داشته باشید مصرف همزمان دمنوش های گیاهی با داروهای شیمیایی و خواب آور و ضد فشار خون و افسردگی ممنوع است و باید با دستور پزشک مصرف شود.

ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و راه های تقویت سیستم ایمنی بدن :

در بدن تمامی موجودات زنده سیستمی هماهنگ وجود دارد که وظیفه آن مقابله با بیماری ها، نفوذ هر عامل خارجی است. در واقع سیستم ایمنی بدن را محافظت می‌کند. سیستم ایمنی بدن یکی از پیچیده‌ترین سیستم‌هاست که با عوامل مختلفی تقویت یا تضعیف می‌شود. با تقویت سیستم ایمنی بدن می‌توان کیفیت زندگی هر موجود زنده ایی را افزایش داد. در این سیستم پیچیده که وظیفه آن شناسایی عوامل خارجی نظیر باکتری و ویروس یا جراحات می‌باشد تا با شناسایی آن نسبت به مقابله و یا بی‌اثر نمودن و ترمیم بخش آسیب دیده از بدن اقدام نماید. سیستم ایمنی در هر فرد پیوسته به دنبال نابودی عامل خارجی است که احتمال ایجاد اختلال در بدن فرد را ایجاد می‌نماید.

عوامل ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن :

یکی از اصلی‌ترین علل کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماری ها تغذیه نادرست است. امروزه به دلیل صنعتی شدن و عدم آگاهی عده زیادی اقدام به خرید مواد غذایی می‌کنند که می‌توان مدت ها آن را نگهداری کرد. لازم است بدانید مواد نگهدارنده موجب از بین رفتن آنزیم های ماده غذایی برای هضم آن می‌شوند. همچنین مصرف مکرر آنتی بیوتیک ها، آنتی اسید ها و همچنین تغذیه ای که دارای قند بالا است موجب بر هم زدن توازن باکتری های روده می شود، روده ها بخش مهمی در گوارش و جذب غذا هستند و باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن است.
که راه حل تقویت سیستم ایمنی بدن در این مورد کم کردن مصرف این گونه مواد غذایی و استفاده زیاد از پروتيین و سبزیجات تازه است.
استرس و بیخوابی و رعایت نکردن بهداشت شخصی هم از عوامل ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است که راه تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل آن‌ ها کم کردن استرس و رفع کردن اختلال خواب و دقت داشتن در رعایت بهداشت شخصی می‌باشد. و حتی در شستشوی مواد غذایی دقت بیشتری داشته باشید. این مورد بسیار در تضعیف سیستم ایمنی بدن دخیل است.

تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل انواع ویروس‌ها و سرماخوردگی :

اولین راه برای تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل انواع ویروس‌ها استفاد از دوش آب سرد است زیرا باعث افزایش گلبول‌های سفید خون می‌شود و عامل مهمی برای مقاوم شدن بدن در مقابل ویروس‌ها  و سرماخوردگی است و نوعی محرک طبیعی به حساب می‌آید.

روش انجام این کار به این صورت است که ابتدا دوش آب گرم بگیرید، سپس قبل از خارج شدن از حمام به مدت ۱ الی ۲ دقیقه زیر آب سرد بایستید. 
دومین راه برای تقویت سیستم ایمنی بدن، مراقبه یا مدیتیشن است. افکار مثبت به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش هورمون های استرس کمک می‌کند.
سومین راه برای تقویت سیستم ایمنی بدن، استفاده از عصاره استخوان(قلم) است که به خاطر غنی بود آن ازمواد معدنی و منیزیم و کلسیم و فسفر بسیار است. این غذا نه تنها باعت تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود بلکه برای بیماری‌های گوارشی و بیماری‌های خود ایمنی بسیار مفید است.

راه‌های تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان :
تقویت سیستم ایمنی بدن در واقع به معنای کمک به سلول‌ها و مولکول‌هایی است که در فرایند ایمنی بدن مسئول هستند. اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر است. والدین باید به کودکان خود غذاهای مفید بدهند و آن‌ها را به سالم غذا خوردن عادت دهند. ما در اینجا انواع خوراکی‌هایی که باید کودکان برای تقویت سیستم ایمنی بدن خود مصرف کنند را ذکر می‌کنیم.

۱- مرکبات برای تقویت سیستم ایمنی بدن

مرکبات بخاطر داشتن ویتامین سی برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است و کودکان باید بیشتر از بزرگسالان از آن‌ها استفاده کنند. ویتامین C در اغلب سلول‌های سیستم دفاعی وجود دارد و نقش مهمی در بهبود آن‌ها نیز ایفا می‌کند.

۲- سبزیجات برای تقویت سیستم ایمنی بدن

سبزیجات بخاطر داشتن مواد و املاح معدنی نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند مصرف هویج،چغندر، سیب‌زمینی شیرین، بروکلی، کلم‌، گل‌کلم، گوجه‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای، مارچوبه، کاهو پیچ، کدو، ملون‌ها (هندوانه، طالبی،خربزه) و... .

۳- دانه‌ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن 

انواع مختلف دانه‌ها مثل تخم کدو، تخم آفتابگردان، بذر کتان و... همگی نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند. با مصرف  انواع مغزها و دانه‌ها،ویتامین E، روی و اسیدهای چرب امگا ۳ بدن افزایش می‌یابند.

۴- میوه‌های رنگی (رنگدانه دار) برای تقویت سیستم ایمنی بدن

این نوع میوه‌ها بخاطر داشتن مواد معدنی و املاح مغذی بسیار مفید هستند. والدین نباید فرزندان خود را فقط به میوه‌هایی مانند سیب و پرتقال عادت دهند میوههای رنگدانه دار هم اهمیت بسیاری برای سلامت و تقویت سیستم ایمنی بدن دارند.

۵- انواع بری‌ها (توت‌ها) برای تقویت سیستم ایمنی بدن

توت‌ها جز میوه‌های رنگدانه‌دار به حساب میآیند به همین دلیل دارای مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌های بسیاری هستند که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شوند. برای کودکان والدین باید این میوه‌ها را درون سالادهای مختلف مانند سالاد میوه به بچه ها بدهند تا راحت تر مصرف شود. توت ها ( توت فرنگی، تمشک، زغال اخته، شاهتوت) هستند.

۶- غلات سبوس دار برای تقویت سیستم ایمنی بدن

بهتر است هنگام خرید نان از نان های سبوس‌دار برای کودکان استفاده شود بخاطر داشتن فیبر زیاد این نوع غلات برای بدن مفید تر است و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

۷- لبنیات برای تقویت سیستم ایمنی بدن

لبنیات بخاطر داشتن کلسیم زیاد و پروبیوتیک ها سیستم ایمنی را تقویت میکند. و باید از انواع آن استفاده شود مثل: ماست، شیر، دوغ، کشک.

۸- اهمیت غذای دریایی در تقویت سیستم ایمنی بدن

ماهی و میگو و... بخاطر داشتن اسیدهای چرب امگا۳ زیاد بسیار برای بدن مفید است. و باعث رشد مغز و تقویت بینایی می‌شود.

۹- سیر و پیاز برای تقویت سیستم ایمنی بدن

درست که سیر و پیاز بوی بدی در دهان ایجاد میکنند اما این دو در بدن مانند آنتی بیوتیک طبیعی در بدن عمل میکنند. پس سعی کنید به فرزندان خود همراه باغذا حتما سیر و پیاز بدهید تا به تقویت سیستم ایمنی بدن آن‌ها در مقابل میکروب ها و ویروسها کمک کند. برای رفع بوی بد آن‌ها هم از مسواک و دهان شویه بعد از مصرف استفاده کنید.

توصیه نهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن :

در آخر باید باید بگوییم که به توصیه تمامی متخصصان، در کنار تغذیه غذایی سالم؛ بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های ویروسی و تقویت سیستم ایمنی بدن، تحرک کافی بدنی، دوری از استرس و شاد زیستن است. 

  

Image: 

آدرس :تهران جنوب به شمال اتوبان نواب قبل از پل کمیل ساختمان کالای پزشکی ایران (اقاقیا)واحد ۱۲۲

شرکت پیشگامان طب اقاقیا

 

تلفن همراه:  , ۰۹۱۲۵۴۶۷۱۴۲

ایمیل: ptaghaghia@gmail.com

وب سایت: www.ptaghaghia.ir