حجامت گرفتن خون از بدن به شيوهاى خاص است. حجامت روشی است که مقداری خون از طریق لیوان از نواحی خاصی از بدن دریافت میشود. تندرستى، تقويت بينايى، رشد فكر و انديشه و بر طرف شدن درد از جمله آثار و فوايد حجامت بر شمرده شده است .
روش انجام آن عبارت است پس ازمعاینه و اخذ شرح حال از بیمار , موضعی كه محل آن برای حجامت تعیین شده است ضدعفونی گشته سپس با لیوان حجامت كه بصورت یكبارمصرف ساخته شده به مدت چند دقیقه بادكش می شود، مقدار انبساط عضلانی ناشی از مکش آن حداقل به ۱۴ میلیمتر در رأس گنبدی میرسد (مقدار مناسب برای كشیدن شدن پوست به درون ظرف مكش به میزان ۱ تا ۱.۵ سانتی متر از بالاترین حد گنبد پوست مكیده شده تا لبه ظرف مكش است بعد ازایجاد انبساط چند خراش سطحی ایجاد می گردد، آنگاه به تناسب وضعیت جسمی، بالینی وعروقی بیماردرسه الی پنج مرحله از وی خون گرفته می شود. این عملیات مجموعا در مدت حدود ۲۰ دقیقه انجام می شود كه خون گرفنه شده حداكثر به ۵۰تا۷۰ سی سی بالغ می گردد. درحجامت خشك مرحله خونگیری انجام نمی شود. برای آماده سازی , بهتراست موضع حجامت, جهت حصول نتیجه ( حجامت نوع خشك یا تر ) را با روغن زیتون، روغن سیاهدانه و یا گل بنفشه چرب نمود.
زخم ایجاد شده در اثر حجامت بدون نیاز به داروی ترمیم کننده است و پس از یک الی دو روز ترمیم میشود، هر فرد حجامت کننده میتواند پس از چهار ساعت بعد از انجام حجامت حمام کند اگر این فاصله دوازده ساعت باشد بهتر است.
انواع حجامت :
۱- حجامت خشک (بادکش )
۲- حجامت تر ( خونگیری )
حجامت تر یا حجامت با خون گیری بطور کلی به پنج نوع تقسیم میگردد که هر کدام دارای ویژگیهای درمانی خاص میباشد :
۱- حجامت بین دو کتف
۲- حجامت سر
۳- حجامت چاربند
۴ - حجامت ساقین
۵- حجامت نقره یا حجامت مغاک ( مغاک گودی وسط گردن را گویند، حجامت در این نقطه موجب فراموشی میگردد، فقط حجامت گودی گردن برای کودکان پس از چهارماهگی توصیه شده است. )
حجامت تاچه حد ارزش درمانی دارد وفرایند اثر گذاری آن چگونه است ؟
سمومی که در اثر سوخت و ساز بدن در گوشه وکنار آن رسوب یافته، توسط جریان خون شسته شده ونیروی حفاظتی دریچه های مخصوص قلب مانع ورود آنها به قلب می شوند وآنها را در پشت قلب وبین دوکتف بایگانی می کنند ودرآنجا دو روز باقی مانده ودر صورت عدم تخلیه (توسط حجامت) این خون کثیف به کبد برگشته وکبد آنرا به طحال فرستاده ودربرخی رگهای بدن رسوب می کند وموجب درد وناراحتی هایی می شود.
حجامت در موارد زیر کاربرد دارد :
- سردردهای عصبی و میگرن
- ترک اعتیاد
- چربی، قند و اوره و فشار خون
- جوشها و لکهای صورت
- آلرژی و بیمارهای پوستی
- سکته قلبی و مغزی
- ریزش مو و شوره سر و حذف موهای بلند بدن
- رماتیسم و دیسک کمر و کمر درد
- اسم و سرفه و تنگی نفس
- سرماخوردگی مزمن، آنفولانزا و سینوزیت
- عفونت و بیماریهای زنان
- کنترل بیماریهای عصبی و روانی
- سنگ کلیه و کیسه صفرا
- برخی انواع سرطان
- اگر حجامت به روش غیر بهداشتی و در مراکز غیر مجاز انجام گیرد ، درگیری با بیماریهایی مانند هپاتیت و بیماریهای پوستی دور از انتظار نخواهد بود، بنابراین مردم برای انجام عمل حجامت به مراکز مورد تائید وزارت بهداشت مراجعه کنند.
- زردی نوزادان
درمورد افراد زیر نباید حجامت كرد:
- افراد بالای ۶۰ سال توصیه نمیشود
-افرادی كه با تعریف طب اسلامی وطب سنتی دچارغلبه شدید بلغم هستند
-كودكان ازبدوتولد تا چهارماهگی ( حجامت بر روی کودکان زیر دو سال توصیه نمیشود .)
-زنان باردارتا ماه چهارم بارداری
-زنان درمدت ایام عادت ماهیانه
-افراد دارای كمبود پلاكت خون
-افرادی كه دچار فشارخون مقطعی بالا هستند ( دراین افراد ابتدا باید با استفاده ازحجامت گرم وخشك به طریق مخصوص فشارخون راكاهش داده وسپس اقدام به حجامت كرد)
ذکر این نکته ضروری است معمولا حجامت در هوای بسیار سرد یا بسیار گرم نیز انجام نشود.