پا ، اندام تحتانی از بدن انسان است که بدن را بالاتر از سطح زمین نگه می دارد. به کمک پاها ، انسان ها و جانوران می توانند حرکت کنند. هرچند که انسان ها دو پا دارند اما برخی از جانوران را بر اساس تعداد پاهای آنها تقسیم بندی می کنند که برخی از آنها حتی ۱۰۰ پا دارند.
اندام پا را اکثر اوقات برای توصیف کل اندام تحتانی بکار می برند اما از نظر آناتومی پا به قسمتی از اندام تحتانی گفته شده که از مچ پا پایین تر قرار گرفته است. البته این عضو مهم به دلیل دور بودن از چشم کمتر به آن توجه می شود ولی همین بس که تحرک انسان در محیط کاملا وابسته به سلامت پاها می باشد.
حتما بارها این جمله را شنیده اید که پا قلب دوم انسان است. در این مقاله به شما میگوییم که نه تنها پا به اندازه قلب مهم است بلکه بسیاری از مشکلات و بیماری های تمام قسمتهای بدن تان ناشی از وضعیت ناراحتی پاهایتان است.
اهمیت بهداشت پاها:
پاها یکی از بزرگترین اعضای بدن هستند که نسبت به سایر اعضای بدن بیشتر با آلودگی های میکروبی و محیطی از جمله کف زمین، تشک های ورزشی، کف سالن ها، استخرها، حمام های عمومی و اماکن هایی که معمولا پابرهنه راه می رویم، در تماس مستقیم است بنابراین رعایت بهداشت و نگه داری این عضو از اهمیت بسزایی برخوردار است.
توصیه های بهداشتی سلامت پاها:
۱- سعی نمایید پاها را در روز چندین بار شسته و لای انگشتان را خشک نمایید و از جوراب های نخی مناسب استفاده نمایید
۲- از پوشیدن کفش های تنگ که باعث فشار در پا و اصطکاک شدید در پوست پا می شود، جدا خود داری نمایید.
۳- از پوشیدن کفش های پاشنه بلند حتما خودداری نمایید مخصوصا به مدت طولانی، کسانی که به مدت طولانی از چنین کفش هایی استفاده می کنند دچار التهاب کپسول های مفصلی شده که تامین کننده ماده نرم کننده مفاصل می باشد و در معرض آرتروز قرار می گیرند.
۴- به تمیز بودن داخل کفش ها نیز همانند بیرون آن دقت کنید.
رابطه پا و سلامتی بدن :
۱. احساس سردی پا
اگر همیشه انگشتان پایتان سرد هستند، یک دلیل میتواند گردش خون ضعیف باشد – گاهی مشکل جریان خون به سیگار کشیدن و یا بیماری قلبی مربوط میشود. آسیب عصبی ناشی از دیابت کنترل نشده نیز میتواند باعث احساس سردی پا شود. سایر علل محتمل شامل پرکاری تیروئید و کم خونی میشوند. یک پزشک میتواند پی ببرد آیا مشکلی نهفته و عامل وجود دارد یا اینکه مشکل شما فقط سردی پا است.
۲. درد پا
وقتی بعد از یک روز طولانی پاها درد میگیرند، ممکن است فقط به خاطر کفشهایتان باشد. بالاخره، از هر ۱۰ زن هشت نفر کفشهایشان آنها را اذیت میکند. اما دردی که به خاطر پوشیدن کفشهای پاشنهبلند نباشد ممکن است از یک موترک در استخوان حاصل شده باشد. یک دلیل محتمل دیگر: ورزشی که خیلی سنگین باشد، به ویژه در ورزشهای پر فشاری مانند بسکتبال و دو طولانی مدت. همچنین ضعف استخوان ناشی از پوکی استخوان نیز خطر را افزایش میدهد.
۳. انگشتان پای قرمز، سفید و آبی
بیماری رینود میتواند باعث سفید، سپس آبی، و نهایت قرمز شدن دوباره و بازگشت انگشتان به رنگ طبیعی بشود. علت آن تنگ شدن ناگهانی شریانها است که واسواسپاسم نامیده میشود. استرس یا تغییرات دما میتواند باعث واسواسپاسم بشود، که معمولا به سایر مشکلات سلامتی منجر نمیشود. رینود ممکن است با آرتریت روماتوئید، بیماری شوگرن، یا مشکلات تیروئید مرتبط باشد.
۴. درد پاشنه
رایجترین علت درد پاشنه میتواند بیماری خار پاشنه باشد، التهاب در جایی که این رباط طویل به استخوان پاشنه وصل میشود. این درد ممکن است وقتی برای اولین بار از خواب بر میخیزید و روی پاها میایستید و فشار میآورید شدیدترین حالت را داشته باشد. آرتروز، ورزش شدید، و کفشهای تنگ نیز ممکن است عامل درد پاشنه باشند، همین طور تاندونیت. علل کمتر رایج آن شامل خارپاشنه در انتهای پاشنه، عفونت استخوانی، تومور، با شکستگی میشوند.
۵. کشیدن پا روی زمین
گاهی اولین نشانهی یک مشکل تغییر در روش راه رفتن است . گشاد گشاد راه رفتن یا کشیدن پا روی زمین. علت ممکن است از دست دادن آرام آرام احساس در پا باشد، که به خاطر آسیب عصبی محیطی به وجود آمده است. حدود ۳۰٪ از این موارد به دیابت مربوط میشوند.
۶. چماقی شدن ناخن پا
در چماقی شدن، شکل انگشتان پا (و اغلب انگشتان دست) تغییر میکند. ناخنها در قسمت انتهایی گرد میشوند و رو به پایین انحنا پیدا میکنند. بیماری ریه رایجترین علت آن است، اما این مشکل میتواند به خاطر بیماری قلبی، اختلالات کبدی و گوارشی، یا عفونتهای خاص نیز به وجود بیاید. گاهی چماقی شدن در خانوادههایی که هیچ سابقهی بیماری خاصی ندارند رایج است.
۷: ورم پا
این معمولا یک ناراحتی موقت ناشی از ایستادن طولانی مدت یا طی کردن پروازی طولانی است , به ویژه اگر باردار باشید. در مقابل، پاهایی که ورم کرده باقی میمانند میتوانند نشانهی یک ناراحتی پزشکی جدی باشند. علت آن ممکن است گردش خون ضعیف باشد، مشکل سیستم لنفاوی، یا لختهی خون. اختلال کلیه یا کم کاری تیروئید نیز میتواند علت ورم باشد. اگر مدام پاهایتان ورم دارند، حتما به پزشک مراجعه کنید.
۸. سوزش پا
احساس سوزش در پا در بین بیماران دیابتی که آسیب عصبی محیطی دیدهاند شایع است. این مشکل میتواند به خاطر کمبود ویتامین B، پای ورزشکاران، مشکل مزمن کلیه، گردش خون ضعیف در پاها، یا پرکاری تیروئید به وجود بیاید.
۹. زخمهایی که خوب نمیشوند
زخمهای پا که التیام نمییابند علامت هشدار دهندهی جدی دیابت هستند. دیابت میتواند احساس، جریان خون، و الیتام زخم عادی پا را دچار اختلال کند، پس حتی وجود یک تاول در پا نیز میتواند به زخمی مشکلساز تبدیل شود. چنین زخمهایی مستعد عفونت نیز هستند. دیابتیها باید پاهایشان را بشویند و خشک کنند و هر روز وجود زخمهای جدید را چک کنند. زخمهایی که دیر خوب میشوند نیز میتوانند نشانهی جریان خون ضعیف ناشی از بیماریهایی مانند بیماری شریان محیطی باشد.
۱۰. درد انگشت بزرگ پا
نقرس علت درد ناگهانی در مفصل انگشت بزرگ پا است، و همچنین علت قرمزی و ورم. آرتروز مقصر دیگری است که باعث درد و ورم میشود. اگر مفصل سفت بشود، ممکن است هالوکس ریجیدوس (شست خشکی) باشد، ناراحتی آرتروزی که استخوان اضافه در آن قسمت از پا شکل میگیرد. نهایتا، «شست چمنبازی» بیماری ورزشکاران است، به ویژه کسانی که روی زمینهای سفت بازی میکنند. این بیماری به خاطر آسیب به رباطهای اطراف مفصل اتفاق میافتد.
۱۱. درد در انگشتان کوچک پا
اگر احساس میکنید روی سنگریزه راه میروید، یا اگر درد در پاشنهی پایتان ایجاد سوزش میکند و به سمت انگشتان پا کشیده میشود، ممکن است به مورتون نوروما دچار شده باشید، ضخیم شدن بافت اطراف عصب، معمولا بین انگشتان سوم و چهارم. این بیماری در زنان نسبت به مردان هشت تا ۱۰ برابر بیشتر است. به خاطر فشار بیش از حد بر انگشتان پا ایجاد میشود.
۱۲. خارش پا
پوست خارشی و پوسته پوسته ممکن است نشانهی پای ورزشکاران باشد، یعنی یک نوع عفونت قارچی رایج. واکنش به مواد شیمیایی یا محصولات مراقبت پوست نیز میتواند باعث خارش شود که با قرمز شدن و لکههای خشک پوست همراه است. اگر پوست پای دچار خارش ضخیم و شبیه کورک باشد.
۱۳. اسپاسمهای پا
یک درد ناگهانی و شدید در پا نشانهی اسپاسم یا گرفتگی عضلانی است، که ممکن است دقایق زیادی طول بکشد. کار بیش از حد و خستگی مفرط عضلات دلایل رایج آن هستند. سایر علل شامل گردش خون ضعیف، بی آب شدن بدن، یا بیتعادلی در سطح پتاسیم، منیزیم، کلسیم، یا ویتامین D بدن می شوند. سطح متغیر هورمونها در دوران بارداری یا به خاطر اختلالات تیروئید ممکن است نقش داشته باشد. اگر اسپاسمها مکرر یا شدید هستند، به پزشک مراجعه کنید. ورزشهای تقویتی میتوانند به رفع خستگی عضلات کمک کنند.
۱۴. لکههای سیاه روی پا
میگوییم نور خورشید با سرطان پوست مرتبط است، پس خیلی محتمل نیست که پاهایمان را به دنبال پیدا کردن لکههای غیر عادی چک کنیم. اما، ملانوم، خطرناک ترین سرطان پوست، میتواند در نواحی به وجود بیاید که همیشه هم در معرض آفتاب نیستند. ملانوم میتواند حتی زیر ناخن به وجود بیاید، که ممکن است شبیه لکهای سیاه به نظر برسد.
۱۵. زردی ناخن
ناخنهای پا اطلاعات فراوانی دربارهی سلامتی کلیتان به دست میدهند. عفونت قارچی اغلب باعث ضخیم شدن ناخنهای زرد میشود. ناخنهای ضخیم، زرد نیز میتوانند نشانهای از یک بیماری پنهان باشند.
