مصرف مشروبات الکی در بین کشورهای غیرایرانی بسیار شایع است. بعضی ها اعتقاد دارند که مصرف مشروبات الکلی برای کلیه مفید و الزامی است. برخی معتقدند که مشروبات الکلی را بخورند ولی به اندازه مصرف کنند. و بعضی دیگر معتقدند که کلا نباید الکل مصرف شود هر کسی هم اعتقادات مربوط به خودش را دارد. حالا آیا این مشروبات الکی برای بدن مضر است یا مفید؟
بعضی از مردم در هنگام بروز استرس، برای کسب آرامش و یا فرار از مشکل، اقدام به مصرف الکل میکنند. وقتی برای مقابله با استرس، الکل مصرف شود، به مرور زمان منجر به زیاده روی در مصرف و اعتیاد میگردد.
عوارض مصرف الکل :
الکل مادهای است که وضعیت جسمی و ذهنی را تغییر داده، می تواند موجب از دست رفتن کنترل بر رفتار شود و در درازمدت، مشکلات اجتماعی، جسمی و روانی به وجود آورد.
مصرف الکل موجب مشکلات وخیمی برای سلامت شخص می شود. الکل پس از نوشیدن، از طریق معده و روده کوچک جذب خون میشود و ۳۵ تا ۴۵ دقیقه بعد به حداکثر میزان غلظتش در خون میرسد. میزان غلظت به عواملی چون وزن شخص و نیز این که آیا شخص الکل با غذا خورده یا با معده خالی، بستگی دارد. اگر الکل را با غذا خورده باشید، بدن آن را کندتر جذب خواهد کرد.
اثرات الکل بر ارگان هاي مختلف بدن :
واکنش بدن افراد به ميزان الکل دريافتي مي تواند بسيار متفاوت باشد. سن، جنس، نژاد، وزن بدن، وضعيت سلامت جسمي و مصرف داروها از عواملي هستند که تعيين مي کنند که چه ميزان از الکل مي تواند باعث ايجاد علائم مصرف در افراد مختلف گردد.
۱- اثر بر مغز:
مغز تقريبا اولين ارگاني است که الکل بر آن اثر مي گذارد. براي بيشتر افراد اثراتي مانند احساس سرخوشي و آرامش با مصرف نصف نوشيدني استاندارد اتفاق مي افتد. با مصرف بيشتر الکل، کنترل فرد بر تکلم، تعادل، حرکت و رفتار کاهش مي يابد. با افزايش الکل به دو برابر حد مجاز در خون، بيشتر افراد براي ايستادن و راه رفتن مشکل پيدا مي کنند و ممکن است دچار سرگيجه، تهوع و استفراغ شوند. استفراغ کردن در حالت مستي با خطر ورود محتويات معده به درون برونش ها همراه است. مصرف مقادير بيشتر الکل مي تواند باعث از دست دادن هوشياري و اشکال در تنفس (به دليل تاثير بر مرکز تنفس در مغز) گردد. اگر ميزان الکل به بيش از چهار برابر حد مجاز در خون برسد، ممکن است فرد به کما برود و تنفس او متوقف گردد. براي اکثر افراد رسيدن الکل به پنج برابر حد مجاز در خون مي تواند باعث مرگ شود.
۲- اثر بر قلب :
نوشيدن مقادير زياد الکل در يک نوبت و يا در درازمدت باعث بروز مشکلات قلبي نظير کارديوميوپاتي (افتادگي و تضعيف عضلات قلب)، آريتمي (ضربان غيرطبيعي قلبي)، حمله قلبي و افزايش فشار خون مي گردد.
۳- اثر بر کبد :
نوشيدن بيش از حد الکل بار زيادي را به کبد تحميل مي نمايد، زيرا الکل پس از ورود به خون بايد از طريق کبد پاکسازي شود. هر چه ميزان نوشيدن الکل بيشتر باشد، ممکن است آسيب بيشتري به کبد وارد گردد. اين آسيب ها شامل ايجاد کبد چرب، هپاتيت (يرقان) الکلي، تغيير بافت کبد به صورت فيبروز و سيروز کبدي (مرگ سلول هاي کبدي و کوچک شدن کبد) مي باشند.
۴- اثر بر لوزالمعده :
الکل باعث مي شود که لوزالمعده موادي سمي توليد کند که مي توانند باعث التهاب و تورم لوزالمعده (Pancreatitis) گردند که اگر به صورت حاد اتفاق بيافتد مي تواند تهديدکننده حيات باشد.
۵- تضعيف سيستم ايمني :
نوشيدن دراز مدت الکل باعث تضعيف سيستم ايمني و بالا رفتن خطر ابتلا به بيماري هاي مختلف و سرطان مي گردد. افراد الکلي بيشتر به بيماري هايي نظير ذات الريه و سل مبتلا مي شوند که ناشي از تضعيف سيستم ايمني ايشان مي باشد. نوشيدن مقادير زياد الکل در يک نوبت هم سيستم ايمني را تا ۲۴ ساعت تضعيف مي کند و خطر ابتلا به سرماخوردگي و ساير عفونت ها را افزايش مي دهد.
۶- افزايش خطر ابتلا به سرطان :
تحقيقات گسترده و متعد علمي ثابت کرده اند که بين نوشيدن الکل و تعدادي از سرطان ها ارتباط وجود دارند. مصرف الکل با هفت نوع سرطان در ارتباط است از جمله دهان، گلو، کبد، روده و سرطان پستان است و بعد از مصرف سیگار بزرگترین عامل ابتلا به سرطان مصرف نوشیدنی های الکلی است.
۷- دیابت :
الکل باعث افزایش قند خون در نتیجه باعث ابتلا به دیابت می شود.دیابت یک بیماری است که در آن توانایی تولین انسولین در بدن کاهش می یابد در نتیجه پایین آوردن قند خون مختل می شود و قند خون افزایش می یابد.
۸- سکته مغزی:
با بالا رفتن میزان مصرف الکل خطر سکته مغزی تا اندازه زیادی افزایش می یابد و افرادی که الکل مصرف می کنند سی در صد بیشتر در معرض سکته مغزی قرار دارند.
۹- کاهش ویتامین ها و کلسیم و پوکی استخوان :
مصرف الکل باعث کاهش مواد معدنی می شود مثلا باعث کاهش ویتامین B12 می شود کاهش ویتامین B12 نیز باعث سستی کم خونی و ضعف و بی حالی می شو..مصرف الکل باعث دفع کلسیم از طریق ادرار می شود که در انتقال پیام های عصبی نقش دارد علاوه بر ان کمبود کلسیم باعث پوکی استخوان می شود.
۱۰- کاهش قدرت تولید مثل و قدرت جنسی مضرات مختلف روی جنین:
مصرف الکل باعث کاهش غلطت اسپرم در مردان و کاهش قدرت تولید مثل در زنان می شود.همچنین الکل تاثیرات مخربی بروی جنین دارد و باعث کاهش ضریب هوشی جنین می شود. الکل با عبور از ناف در خون جنین جریان می یابد.
۱۱- کاهش حافظه :
با مصرف الکل ویتامین B1 کاهش می یابد که باعث سندروم زوال عقل می شود.اتانول موجود در الکل باعث نابود شدن سیستم عصبی می شود.و الکل قدرت یادگیری را از مغز انسان می گیرد.
۱۲- التهاب پانکراتیت :
این نوع التهاب باعث درد دنده های زیر شکم هنگام خوردن و نوشیدن می شود و عوارض جدی را دارد و در ایران مهم ترین دلیل ابتدا به این بیماری مصرف الکل است.
۱۳- کوری و کاهش بینایی:
مصرف مشروبات الکلی قدرت بینایی را کاهش می می دهند و باعث تار دیدن محیط اطراف می شود و با کاهش قدرت عضلات جشم باعث می شود که حتی چشم قادر به تشخیص رنگها نیز نباشد و دید محیطی به شدت کاهش یابد.
۱۴- میگرن :
الکل یکی از محرک های میگرن است و مصرف بالای الکل باعث افزایش سردرد و میگرن می شود.
۱۵- کم خونی:
مصرف الکل باعث می شود تعداد گلبول های قرمز خون که مسئول حمل اکسیژن هستند به شدت کاهش یابد.الکل با کاهش جذب ویتامین B12 و اسید فولیک منجر به بروز کم خونی می شود.
۱۶- بیماری های روانی:
الکل باعث می شود در هر دهه مغز ۱.۹٪ کوچکتر شود و زوال عقلی نیز از اثرات کوچک شدن مغز است.همچنین عوارض روانی مانند تشنج نقرس افسردگی را نیز با خود همراه دارد.
آثار مصرف الكل :
● رفتارهای نامناسب، پرحرفی یا كم حرفی، بی ربط حرف زدن، معاشرتی شدن یا گوشهگیری، پرخاشگری
●ناتوانی در انجام حركات دقیق و ظریف
●تلوتلو خوردن به هنگام راه رفتن
●اشكال در به خاطر سپاری وقایع
عوارض مصرف طولانی الكل :
●اختلال خواب
●بیماریهای معده (مثل زخم معده)، مری، كبد، لوزالمعده
●سوء تغذیه
●افزایش فشار خون و خطر سكتههای قلبی و مغزی
●ضعف عضلانی
●ناتوانی جنسی و تأخیر در انزال
●افزایش خطر سرطانهای سر و گردن و دستگاه گوارش
●ابتلا به فراموشی
●برای جلوگیری از ایجاد فراموشی ناشی از مصرف طولانی الكل،هر فرد الكلی باید روزانه ۱۰۰ میلیگرم ویتامین (ویتامین B۱) دریافت كند.
علائم ترك الكل :
چنانچه فردی پس از مصرف طولانی و زیاد الكل، ناگهان آن را قطع كند و یا مقدار مصرف آن را كاهش دهد دچار علایم ترك میگردد. این علایم عبارتند از:
●تعریق
●افزایش ضربان قلب
●لرزش شدید دستها
●بیخوابی
●تهوع و استفراغ
●توهمات شنوایی و بینایی (شنیدن صداها یا دیدن چیزهایی كه وجود ندارد)
●هیجانات شدید
●اضطراب
●تشنج
بیمارانی كه دچار علائم ترك الكل میشوند باید سریعاً تحت نظر پزشك قرار گرفته و مداوا شوند در غیر این صورت خطر مرگ بیمار را تهدید میكند.